Yhteiskirjoitus täydentämään ennakointitoimijoiden työkaluvalikoimaa

Kev-Yk-kokeilu Kansallinen ennakointiverkosto käynnistää yhteiskirjoituskokeilun.

Kysymys on asiakirjojen kirjoittamisesta verkon ylitse ajasta ja paikasta riippumatta, yhdessä tai erikseen, vierekkäin tai maailman toiselta laidalta. Maalis- ja huhtikuun kestävän pienoiskokeilun tarkoitus on selvittää, säästävätkö yhteisten asiakirjojen käyttö aikaa ja vaivaa, vähentää väärinkäsityksiä ja parantaa jaettua ymmärrystä.

Kokeilun taustalla on Yhtäköyttä-hanke, joka tutkii uusia tapoja sitoa tietoa päätöksentekoon. Tavoitteena on saada muun muassa tutkittu tieto entistä paremmin päättäjien käyttöön. Hanke toteutetaan osana Valtioneuvoston vuoden 2015 tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Yhteiskirjoitusalustoja tarjoavat esimerkisi Google Drive ja Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus TIEKE. Välinevalintojen ja asetusten kautta yhteiskirjoittamisen voi rajoittaa vain pienelle joukolle tai sallia kenelle tahansa. Kansallisen ennakointiverkoston toiminnassa korostuu mahdollisimman suuri avoimuus. Osallistumiskynnyksen on oltava mahdollisimman pieni. Päädyimme aloittamaan kokeilun täysin avoimella TIEKEN muistiolla.” sanovat erityisasiantuntija Kaisa Oksanen ja suunnittelija Miika Laurila Valtioneuvoston kanslian politiikka-analyysiyksiköstä.

Yhteiskirjoittamiseen kuuluu olennaisesti reaaliaikaisuus ja asynkronisuus. Ensin voi tuntua erikoiselta, kun tuttu tai tuntematon kollega muokkaa jostakin näkymättömistä samaa asiakirjaa ja asiakohtaa kuin itse. Kannustavaksi yhteiskirjoittaminen muuttuu, kun illan myöhäisinä tunteina joku toinenkin työskentelee yhteisten ongelmien ratkaisemiseksi, eikä tarvitse enää puurtaa yksin.” huomauttaa asiantuntija Raimo Muurinen Open Knowledge Finlandista.

Kansallisen ennakointiverkoston toimintaan voi osallistua Yammer-verkostossa. Verkoston tapahtumia ja toimintaa voi tarkastella myös http://foresight.valudata.fi/ -verkkosivulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share This