Työn tulevaisuudesta työelämän tutkimuspäivillä

Osallistuimme tulevaisuusselonteon tiimoilta työelämän tutkimuspäiville ja the Eighth Nordic Working Life -konferenssiin Tampereella 2.-4.11.2016. Meillä oli tutkimuspäivillä oma työryhmä, jossa käsiteltiin työn tulevaisuuteen liittyviä haasteita ja työn murroksen aiheuttamia muutoksia suomalaisessa työelämässä pitkällä aikajänteellä. Ryhmämme näkökulma oli tulevaisuussuuntautunut ja valituissa esityksissä hyödynnettiin laajalti ennakointia. Työryhmän keskustelua ja näkemyksiä hyödynnetään hallituksen tulevaisuusselonteon valmistelussa.

Ryhmämme osoittautui tutkimuspäivillä varsin suosituksi ja tila täyttyikin ääriään myöten täyteen kiinnostuneesta yleisöstä ja keskustelijoista. Esitykset sisälsivät näkemyksiä, tietoa ja konkreettisia esimerkkejä työn murrokseen liittyvistä haasteista, mahdollisista ratkaisuista ja myös ennakoitavista päätöksentekotarpeista.

Mikko Dufva et al. (VTT Oy) kuvasivat esityksessään työn murroksen keskeisiä näkemyksiä ja pyrki osoittamaan myös jännitteitä ja tietoaukkoja työn tulevaisuuteen liittyen. Tutkimuksesta on myös juuri julkaistu Policy Brief, jossa haastetaan rakentamaan uudenlaista näkemystä, jossa yhdistyy sekä työn tuottavuutta että työn merkityksellisyyttä luotaavat keskustelut.

Maarit Hildén esitti konkreettisia esimerkkejä siitä, miten tulevaisuuden työn ympäristöä voisi kehittää muun muassa työnantajatoiminnan ja johtamisen sekä yksilöiden tulevaisuuskuvista tapahtuvan kokonaisvaltaisen ennakoinnin avulla.

Anu Järvensivu (Työterveyslaitos) pohti esityksessään, mitkä ovat keskeisimmät työelämän muutostrendit ja millaisia perustavanlaatuisia kysymyksiä niistä nousee ja kuinka ne haastavat esimerkiksi lineaariset toimintamallit ja suunnitelmat. Esityksessä käsiteltiin muun muassa työyhteisöllisyyden ja työnteon paikkojen muutoksia, ammattien ja tehtävien hybridisaatiota ja monityösuhteisuuden lisääntymistä.

Pirkko Jaatinen, Salme Näsi et al. (Tampereen yliopisto) esittivät käytännön esimerkin työn digitalisoitumisesta kriittisessä analyysissään taloushallinnon tietokoneistumisen ja digitalisoitumisen kehityskulusta aina 1970-luvulta asti alkaen; tutkijat painottivat kuinka digitalisaatiovisiot hurjista kustannussäästöistä ja taloushallinnon yksinkertaistumisesta ”yhden napin painallukseksi” eivät ole toteutuneet.

Konferenssin abstraktikirjaan voi tutustua täällä.

Twitterissä #hardtimes2016

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share This