Sitra: Maahanmuuton ja pakolaisuuden pitkän aikavälin strategiset haasteet Suomelle

Sitra on mukana johtavien eurooppalaisten ajatushautomojen ja säätiöiden kansainvälisessä Vision Europe -verkostossa, joka rakentaa yhteisiä viestejä Euroopan tulevaisuudesta sekä kansallisille että EU:n päättäjille.

Vuonna 2016 Vision Europe -yhteistyö keskittyi parempien ratkaisujen löytämiseksi Euroopan maahanmuutto- ja pakolaiskriisiin. Yhteistyö osoitti, että vaikka maahanmuuttokriisi näyttäytyykin hyvin erilaisena eri puolilla Eurooppaa, eurooppalaiset ajatuspajat pystyvät muodostamaan yhteisiä näkemyksiä.

Tulokset julkaistiin Lissabonissa 21.–22. marraskuuta järjestetyssä Vision Europe Summit -huippukokouksessa. Kumppaneiden yhteisen ’Building Common Ground. Towards Strategic Migration and Refugee Policies in Europe’ -julkilausuman lähtökohtana on, että kansainväliseen ongelmaan ei voida etsiä ratkaisuja vain kansallisin keinoin. Nykysysteemin pienet paikkailut eivät myöskään riitä, vaan eurooppalaiseen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkaan tarvitaan kokonaan uusi lähestymistapa, joka yhdistää toimenpiteet sekä globaalilla, eurooppalaisella, kansallisella että paikallistasolla.

Sitra järjesti 14.2.2017 RoundTable – keskustelutilaisuuden, jonka tarkoituksena oli Vision Europe Summit -huippukokouksen julkilausuman pohjalta pohtia, mitkä ovat maahanmuuton ja pakolaisuuden pitkän aikavälin strategiset kysymykset Suomelle. Keskustelutilaisuuteen osallistui Lissabonin huippukokoukseen osallistuneita suomalaisia, heidän suosittelemiaan muita vaikuttajia sekä aiheen parissa työskenteleviä sitralaisia.

Yhteenveto Sitran 14.2.2017 järjestämän Maahanmuutto ja pakolaisuus – suuntaviivoja Suomen tulevaisuuteen RoundTable –tilaisuuden keskusteluista on saatavilla tästä.

Lisätietoja: www.vision-europe-summit.eu sekä www.sitra.fi/tulevaisuus/vision-europe-summit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share This