FinnSightissa etsittiin ratkaisuja työn murroksen kysymyksiin

Vuosittain järjestettävä ennakointifoorumi FinnSight järjestettiin 19. syyskuuta Paasitornissa. Paikalla työn murrokseen liittyviä kysymyksiä pohtimassa oli 184 osallistujaa eri aloilta. Tilaisuuden avasi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, joka pohti perinteisen työn määritelmää, työn uudenlaisia merkityksiä, sekä uudelle työuralle siirtymistä, mikä voi tulevaisuudessa kohdata yhä useamman työntekijän. Jälkimmäiseen liittyy vahvasti huoli siitä, että pysyvätkö kaikki mukana työelämän muutoksissa?

FinnSightissa keskusteltiin työn murroksesta monesta eri näkökulmasta. Päivän aikana kuultiin kolme erilaista tulevaisuuskeskustelua. Ensimmäisessä osiossa työn ja ihmisen arvosta tulevaisuudessa keskustelivat Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Paula Laine sekä Kelan yhteiskuntasuhteiden johtaja Olli Kangas. Paula Laine ja Olli Kangas pohtivat muun muassa sitä, millaista uutta osaamista tarvitsemme ja miten esimerkiksi perustulo voi vastata kohtaamiimme tulevaisuuden haasteisiin? Toisessa osiossa Etlan research associate Timo Seppälä ja Sanoman hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä haastoivat toisiaan uuden työn ekosysteemeistä.

Päivän kenties odotetuin, keynote-puheenvuoro kuultiin Nobelin palkinnon voittaneelta professori Bengt Holmströmilta. Puheenvuorossaan Holmström korosti ihmisten yhteisöllisyyden kaipuuta, hyväksynnän tarvetta ja onnistumisen kokemusta, jotka ovat ihmisen suuria motivaattoreita myös työelämässä. Luottamus- ja mainetalouden dynamiikkaa avattiin muun muassa Uberin ja Airbnb:n kautta.

Bengt HolmströmKolmannesta tulevaisuuskeskustelusta vastasivat Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen ja valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri Paula Lehtomäki. Heinonen ja Lehtomäki toivat keskustelussa esille, että kokeilemalla voimme kenties löytää ratkaisuja moniin tulevaisuuden kompleksisiin ongelmiin. Kokeilemisessa oppiminen ja oppien välittäminen eteenpäin ovat avainasemassa, jotta edistystä tapahtuu.

FinnSight 2017 oli osa hallituksen tulevaisuusselonteon toisen osan valmistelua ja sitä tukevaa Tulevaisuuden työn tahtotila -hanketta, jossa pöytäkeskustelujen tuotoksen hyödynnetään. Tilaisuuden juonsivat Sitran johtava asiantuntija Elina Kiiski Kataja ja VTT:n tutkija Mikko Dufva. Tilaisuuden livekuvituksesta vastasi Linda Saukko-Rauta.

Tapahtuman tallenteet löydät KEV:n Youtube-kanavalta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share This